Kisebbségek

2009.02.21. 23:00

Az utóbbi egy évben Magyarországon kétfajta kisebbség került a média figyelmébe. Nyáron a motorosok voltak fókuszban, most pedig a romák kerültek szinte minden újság címoldalára.

Valljuk be őszintén, mindkét kisebbséggel a többségnek azért kisebb-nagyobb gondja akad. Sokan gondolják úgy, hogy a romák lopnak, csalnak, rongálnak; míg a motorosok nem tartják be a szabályokat, száguldanak, majd meghalnak. Természetesen nem szabad általánosítani, de ugyanígy ne gondoljuk, hogy a kisebbség kisebbségérol lenne szó.

Eddig nem is mondtam sok újat – tovább megyek. A megoldást a legtöbb esetben a többségen kérik számon: segítsük a romák integrálódását vagy figyeljünk jobban a motorosokra, stb.

Ez mind szép és jó, de azért kérdem én: nem kellene a kisebbségeknek is szembenézni a problémával? Igazán üdítő ötlet lenne azt látni, hogy a motorosok celeb képviselői ahelyett, hogy az autósok figyelmét hívnák fel a problémára, azt tanácsolnák, hogy motorosok, ne előzzetek balról, mert nem vesznek észre, aztán baj lesz; ne száguldozzatok, mert nagy lesz a végén a csattanás; esetleg adjátok meg a betonkeverőnek a jobbkéz szabályt, mert meg is érdemli, meg ő fog győzni.
Hasonlóképpen szeretnék már kampányt látni arra, hogy romák, köszönjünk a lakótársaknak, ne dohányozzunk a lépcsoházban, járjunk már iskolába, ne adj’ isten, dolgozzunk – úgy is mondhatnám, kövessük az egyszerű társadalmi normákat.

Persze részben a többség feladata a kisebbség védelme, de azért ne feledkezzünk meg a kisebbségek kötelességéről – tiszteljük a többséget és próbáljunk a keretek között élni! Talán úgy sikerülni is fog.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://sumare.blog.hu/api/trackback/id/tr12957432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az élet váladéka 2009.03.04. 21:05:33

Kisebbség
Jó párhuzamot találtál ,nekem azért nem ugyan az ,csak hasonló ,a cselekményeknél találom a hibát .
Vannak ezek a motoros gazfickók ,ismerek egy két félelmet nem ismerő fiatalt ,van köztük europa bajnok is .
Vírtusból cselekszenek ,meggondolatlanul száguldozva, élvezve a motor erejét ,azt elismerem hogy mind ezt közúton teszik ezért rengeteg motoros baleset van , a motorosok szerint az autósok figyelmetlensége okozza a legtöbb balesetet ,Ezt nem tudom hogy igaz e?
Van a roma oldal ,ismerek egy kettőt ,na ezek is vállalkozók mint jómagam ,lehet hogy én vonzom magamra a bajt ,de egyiknek sem adnék ajánló levelet az biztos ,már csak azért se mert senkinek nem kívánnám hogy hadakozzon igaz én csak szóban tettem ,6 aztán egyre jobban szaporodó vállalkozó segéd embereivel ,és a végére kifizettem a szar munka kétszeres értékét ,mert egyedül voltam és a sok családomat fenyegető mondat után ,úgy voltam ( kicsit már betojva )jobb az nekem ha nem ég el a házunk .
Ez a tömegesen megjelenünk módszer elég hatásos,(ezt tudnám más képen is mondani )
Sajnos több ilyen tapasztalatom is volt ,nem csak olvastam .
Vállalkoznak ,ŐK dolgoznak !
Viszont van a vállalkozásuk moráljában valami agresszív ,az elején nyájas aztán a munka végezete felé jön a kifizetés , progresszív módon át csap az egész egy erőszakszervezetbe ,Ők végeztek ,nincs reklama ,nincs apelláta ,fizess most ,az hogy gondod van valamivel ,nem szakszerű ,ez már érdektelen .
Visszatérve az elejére ,a motorosok javarészt 16 éves korukban iskolába járnak ,aztán jön a jogsi tetszik a motorozás ,vagy apu ad pénzt (az hülye ) vagy megkeresi .
Megveszi ,motorral már a telyesitménye miatt se lehet szabályosan menni ,sport eszköz a javánál ,emiatt egyre jobban kikövetelik a sorsot .
Szabályt sért sorozatban ,vagy nagyobb esettnél már bűncselekmény .
Roma családoknál ez kicsit más kép van .
A borsodi vajda mondott valami ilyet ,míg büszke a család arra hogy a fiunk börtönbe van ,meg míg a nem büntethető a gyerek zokszó nélkül lopja a szilvát vagy a tyúkot ,mert nekünk nincs mit enni , és ez természetes hogy a másokét mert annak van, elvesszük . Az nem egy motoros felfutás Visegrádra.
Mind kettő veszélyes !
süti beállítások módosítása