Magyarország és Marian Cozma

2009.02.17. 18:54

 

Elegem van. Nemcsak a mocskos cigányokból és a bűnözésükből, hanem mindenből. Abból, hogy egy tehetséges sportoló idejön, a génjeiben hordozza a sikert, és így kell meghalnia. Ő lehetett volna a Balkán új hőse. És nem azért beszélek szuperlatinuszokban róla, mert Veszprém szurkoló vagyok, ha a Pick-Szeged beállósa lett volna, ugyanígy éreznék, ugyanis ez több, mint egy klubhoz fűződő szimpátia. Mégcsak azért sem, mert magam is aktívan sportolok, és tudom, hogy mennyi mindenen keresztül vezet az út, míg az ember egy elismert klub mezét öltheti magára kezdőként akármelyik sportágban.
 
Egyszerűen nem értem. De tényleg. Ahogy a sportolótársai, vagy a sport-társadalom sem. Miért? Ennyi csupán az újra felmerülő kérdés. De én sem hiszem, hogy tudom a választ. És ahelyett, hogy hosszas fejtegetésekbe és találgatásokba kezdenék, inkább egy kis magyar körképet mutatok, és utána mindenki vonja le saját magának a tanulságot.
 
Kezdjük, itt Magyarországon. Magyarország. Furcsa ez a szó nekem. Sokkal szívesebben használok rá kettő darab kétszavas kifejezést, melyek sokkal jobban leírják az itteni állapotokat. Az egyik: Banana Republic, azaz banán köztársaság. A másik pedig még ennél is egyszerűbb: Nyugat-Balkán.
 
Igen, nem kell ugyanis fejet rázni e szavak hallatán, mert sajnos ez az igazság. Ne keressünk most felelősöket, hogy miért van így, fogadjuk ezt kész tényként, amin ugyan változtathatunk. Ha akarunk. Mindez innentől már rajtunk is múlik. Amíg a helyzet nem javul, addigis betiltanám a „Magyarország” szót, és a helyzet - higgyük el egészen nyugodtan – magától nem fog javulni. Amíg egy párt ezt a szavunkat használja a kampányaiban, amíg egy sörgyár – külföldi mintára, mert a magyar ész nem eléggé kreatív? – ezen szép szavunkat, és hazafiságunkat használja fel arra, hogy az ő termékeit fogyasszuk, addig úgy gondolom, hogy ideje volna mondjuk a két fent említett kifejezés egyikét használni. Csak amíg megtanuljuk értékelni, hogy mit is jelent egy ország neve, egy ország több, mint kétezer éves történelme, egy szó, melyért emberek haltak meg. Addig pedig ízlelgessük ezt magunkban: Nyugat-Balkán. Ezt adnám a politikusok szájába, tessék ezzel választókat szerezni. Már hallom is a mindannyiunk számára jól ismert szlogent: „Nyugat-Balkán. Benned van.” Biztos vagyok benne, hogy a hatás nem maradna el.
 
De ne ragadjunk le itt, hiszen nem csak erről van itt szó. Folytassuk a kisebbségek helyzetével, vagy az igazságszolgáltatással. Véleményem szerint megéri ma Magyarországon halmozottan hátrányos helyzetű kisebbségnek (értsd: segélyből élő cigánynak) lenni. Mi előtt bárki kitalálná magának tévképzetként, hogy fajgyűlölő vagyok, elárulom, hogy nem, itt semmi ilyesmiről nincs szó. Csak érdekes, hogy azok a cigány emberek, akiket ismerek, és becsületesen dolgoznak, az utolsó csepp vérükig letagadnák, hogy cigányok. Ebből pedig úgy gondolom, ismét nincs mit tovább magyaráznom a kérdésben. Ismét nem keresek felelősöket, és nem kérem számon senkin az integráció hiányát, de úgy gondolom, foglalkozni kellene a kérdéssel, és nem cigányozni a romákat, vagy romázni a cigányokat. Maradjon mindenki az, ami akar lenni, egyetlen feltétellel: ha képtelen elfogadni az adott társadalmi normákat (értsd most épp a hazaiakat, amik pedig hát nem éppen feszesek), az húzzon vissza Brahmaputrába, és kapirgáljon a szemétdombon, meg igyon meg dohányozzon egész nap az utcán, ahogy ez ott társadalmilag elfogadott.
 
És hát igen, a híres magyar igazságszolgáltatás. Ahogy az eddigiekben, itt sem kívánnék hosszas fejtegetésekbe bonyolódni, inkább tényeket közlök: eddig viszonylag sok rendőrrel találkoztam, néha karöltve velük, néha ellentétes oldalon, és a tapasztalataim egy jelentős része nem éppen pozitív. Láttam olyat, aki esti szolgálat közben az Octaviában sört iszogatott, és ennél még cifrábbakat is, de az is sokmindnet elárul talán, hogy eddig egyetlen egy olyan rendőrrel találkoztam, aki nem volt korruptálható. És ezért nagyon nagy tisztelet jár ki neki, mert az ilyen példák viszik előbbre ezt az országot, még ha nehezen is.
 

Ahogy Cozma is előrébb vitte volna, mert a román szövetségi kapitánnyal való balhéja után esélyes, hogy pár éven belül magyar állampolgár, és magyar válogatott beállós lehetett volna belőle. Sajnos ezt már soha nem tudjuk meg. Nyugodj békében Marian Cozma!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sumare.blog.hu/api/trackback/id/tr7949127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az élet váladéka 2009.02.18. 01:13:25

Miért ??
Választ nem tudok ,de halmozódnak bennem a kérdések ,végeláthatatlan kérdés halmaz .
Megyek este egy krízis kerületbe ,miért félek ?
Viszem a göndör hajú kisfiamat az isibe ,alig van könyv a táskában ,nincs mit tanulni ?
Kocsit vezetek hajnalban ,csattanó kék villogós sziréna ,miért fosom le a lábam ?
Anyám nem főz mert várja a postást ,még ezt a nyugdíjat felveszem ,lehet hogy már nem is kapom meg ?
Jajj de vállalkoztam ,már nem is termelek mert csak a deficitet növelem ,volna munkám ,vissza adjam ?
Beszívták a jogsit fél évre mert 36 és féllel mentem , ,hahaha ilyen van ,fizu volt 120 ezer ,ugrott ,bassza meg megyek munka nélküli segélyre ,meg beteg ácsiba ,de jó most meg nem kell adózni fél évig ?
Öt az semmi ,kell még gyerek ,a fakxom se megy dolgozni ,miért nem öntöd ki a lavorból a vizet ?
Nem merek bemenni dolgozni ,agyilag kész vagyok ,lehet hogy ma tesznek ki ?
Húúú ,holnap fel kéne adni a lakás törlesztést ,mennyink van ?
Egyetem a gyereknek ,miből ?
Tényleg ma elviszik a suzukit ?
Ki a csáá fűtött ennyit ?
Nem is világítottunk ?
Van kötelezőnk ?
Nem is mondtad hogy a szemét ér is fizetünk ?
Miért húzogatod azt a klotyót ?
Apu nem nehéz az a kocsi ,mert azt mondják hogy szét csinálja az aszfaltot, nem , az könnyű !,de ha még erős is akkor nagyon jól járunk ,mert a mi védelmünkbe hogy ne basszzza súly az utakat most erőről van szó kisfiam te még ezt nem érted ,kb olyan mint egy speed motor ,érted ?
Azt meg nem értem hogy anyám miért kedvezményezett !!!!!!,szegény alig melózott 45 évet ,egy munka helyen ,apámmal spóroltak a majálison nem vettek nekem virslit,kapartak egy házat ,közben fizették a ház adót ,most meg majd de rendesek vagyunk ,ocsó csomag nyugdíjasnak ???
Ne má, kötelezőt kell fizetni???,
Mi vaaa???? milyen 70 ezer ? jaaaa a TB , tényleg ,ÉN VÁLLALKOZÓ VAGYOK ,azért , azért ?
Aranyos karika ,elvesznek még ,nincs elég munka ,a maradékot fel adom ,nehogy kevés legyen a költségvetés hiánya ,közben mert nincs bevétel ,emeljük az elvonást ,
Én mint paraszti ész ,kurva egyszerű gondolat sor :

Termelnék ,de nincs kinek eladnom ,ezért nem nő a vállalkozásom ,
A vásárlónak nincs munkája , ezért nincs is pénze ,mivel nincs pénz ,következő lépcső a szolgáltatásokról való lemondás ,csődbe megy a termelő ,a szolgáltató ,beszállító ,nyersanyag elő állító ,fuvarozó ,kereskedő ,mezőgazdasági termelő , stb ,
beiratkoztam ide ,erre a blogra , mély keser fájás az egész ,
Jól indult !!!
Én kicsit hánytam ,de az nálam így van ,vagy szokott lenni

szu.csi · http://sumare.blog.hu 2009.02.18. 16:09:07

Abszolút igazad van abban, amit itt leírtál. Faterom is amiatt adta vissza a vállalkozóiját pát éve,mert ha minden adót és járulékot befizet, akkor szabályszerűen éhen hal.
süti beállítások módosítása