Voltam ma Fenntarthatósági napon. Nagyon tanulságos volt.

Talán eddig sem volt titok, hogy társadalomkritikusságom mellett környezettudatos emberként igyekszen tengetni a mindnenapjaimat, már amennyire lehetséges ez a hazai szemétdombon.

Ennek örömére mindig szívesen fogadom a ilyen kezdeményezéseket, mint ez is. Külön jó dolog, hogy bár az ilyesfajta dolgok non-profit szervezetek égisze alatt soktak futni, ezt mégis a magenta színű óriáscég vállalta magára. Külön pirospont nekik, most biztosan nagyon büszkék. De azért azt se felejtsük el, hogy a rendezvény főszevezője Szomolányi Katalin volt, aki eltökélt harcosa az ilyesfajta dologknak. Aki nem ismerné annak:

www.brandcamp.hu/index.php?m=eloadok&p=67 és

www.fenntarthatofejloves.net

Nah de mindegy is, nem a nagy T-testvért akarom dicsőíteni, de valóban egy egészen színvonalas rendezvényt organizáltak a mai napra. Nem akarnék senkit azzal untatni, hogy ez meg ez volt egész nap, és ezt ettem és ezt ittam. Csak egy dolgot emelnék ki.

Dennis Pamlin előadását. Dennis a WWF szervezeténél munkálkodik a nem is olyan távoli skandináv földeken Svédországban, és az ő előadása volt az első, amit a kicsit színpadias megnyitó után angolul meghallgathattunk (gyengébb képességüek tolmácsgéppel), és azt kell mondjam, nem volt hiábavaló.

Nagyszerű előadás volt, egy kicsit sem túlózva, nem belelélve magát, de nem is unalmasan, tényekre támaszkodva, tárgyilagosan, de az érzelmekre is hatva, egyszóval pont úgy, ahogy kell. A lényege természetesen a Föld megóvása volt, figyelemfelkeltés a környezetbarát energiák használatára, a leselkedő veszélyekre, a visszafordíthatatlan folymatokra, szóval minden ilyesmi, ami ilyenkor lenni szokott. Azonban hozott egy nagyon érdekes példát, amikor kitért egy rövid ideig az elektromos autókra. Mutatott egy autót, amit kizárólag elektromotor működtet, és mégis 4,2 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet. Majd hozzátett egy kis elgondolkodtató szöveget. Ez lenne az, kicsit nyers fordításban:

Az autógyártók azt mondják, hogy 20 éve próbálnak kifejleszteni egy olyan autót, ami kizárólag elektromosan is működtethető. Ha-ha. Ezt mondják rá az informatikusok. 20 éve is voltak elektromos autók. Ahogy 20 éve is volt mobiltelefon. Nézd meg a mobiltelefont. 20 éve egy nagy darab, nehéz akkumlátor volt, amivel 30 percet tudtál beszélni. És nézd meg, hol tart ma. Akár egy hétig is tudod használni, és csupán néhány miliméter vékony.

Hatásszünet. Mindenki vonja le a tanulságot. 

Zárásként egyetlen dolog volt az előadás végén a kijelzőkön, ami akár mottó is lehetne: Dont loose focus and have fun. Lehet, hogy tényleg csak ennyi kell a boldog élethez?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sumare.blog.hu/api/trackback/id/tr701407474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása